Solarne celice in regulatorjiPovpraševanje po izdelku

Email: info(a)harpoon.si
Tel.:   +386 1 562-23-23

Manjše solarne celice na plovilu imajo v prvi vrsti namen vzdrževanja akumulatorjev za dolgo življensko dobo.
Večje celice in tiste z višjim izkoristkom bistveno prispevajo k pozitivni energetski bilanci na plovilu.  


Na življensko dobo akumulatorskih baterij najbolj vpliva:

- SULFATIZACIJA. Svinčev sulfat, ki se tvori na plošči je kratek čas po praznjenju mehak. Kadar akumulator takoj polnimo le ta relativno hitro in enostavno prehaja v kislino. V kolikor izpraznjen akumulator dlje časa stoji svinčev sulfat postane trd (kristalizira). Kristaliziran svinčev sulfat izgubi sposobnost prehajanja v kislino in tako na plošči povzroči področje skozi katerega elekrolit ne more prehajati. Akumulator izgublja na kapaciteti in procesa ni možno ustaviti.

- SAMOPRAZNENJE. Do samopraznenja in posledično sulfatizacije pride zaradi "galvanskih" tokov znotraj celice. Idealna celica bi bila grajena le iz svinca, vendar ker je svinec mehak, so morali v celici zaradi fizične trdnosti dodati mrežico iz antimona. Antimon so izbrali, ker je to kovina po periodnem sistemu najbližja svincu, da bi bil efekt galvanike znotraj celice kar se da minimalen. Ne glede na vse napore so vsi tipi akumulatorjev podvrženi efektu samopraznenja, katerega lahko uspešno ustavimo in odpravimo le tako, da so akumulatorji vedno pravilno vzdrževani (napolnjeni) skozi daljše obdobje s pomočjo solarnih celic. Topleje kot je hitreje se akumulatorji samopraznijo, kar je ravno nasprotno od splošnega prepričanja!

SOLARNI REGULATORJI:
Solarni regulatorji so projektirani za dve fazi delovanja in sicer za:
- hitro polnenje
- vzdrževanje skozi daljš čas. Pomembno je, da  v tej fazi regulator polni po inteligentnem algoritmu ter, da je prilagojen tipu akumulatorja. Pazite večina kitajskih in tistih sumljivo poceni tega podatka nimajo navedenega. Njihovo "vzdrževanje" pa je omejeno zgolj na vzdrževanje na neko prednastavljeno napetost,. Vendar ta ni za vse akumulatorje enaka.


Večina najcenejših klasičnih analognih ali PWM regulatorjev deluje po izjemno enostavnem principu, ki v nobenem od režimov ne deluje zadovoljivo. Največkrat pa le delno izpolnjujejo zahteve. Klasični PWM ali analogni solarni regulatorji ne izkoriščajo celotne energije katero solarni  panel v danem momentu lahko odda. Na eni strani kupujemo drage solarne celice s čim višjim izkoristkom na drugem koncu pa imamo zaradi regulatorja precejšne izgube.

    MPPT regulatorji v realnem času prilagajajo regulacijo glede na notranjo upornost solarne celice in jo s tem obremenijo maksimalno, da bi lahko regulator polnil akumulatorje s kar se da višjim tokom. Boljši MPPT regulatorji pa so sposobni polniti akumulator tudi, če je na priključkih solarne celice napotost nižja od napetosti akumulatorja. V takem primeru regulator dvigne napetost in polni akumulatorje tudi v mraku ali pozimi, ko ni prisotne dovolj svetlobe. Pod takimi pogoji navadni regulatorji ne polnijo.
Na trgu se je izkazalo, da je naša ponudba regulatorjev zelo ugodna in obenem najkvalitetnejša prav za manjše sisteme do 30A in majhno število celic.

V naši ponudbi imamo le izbrane in preiskušene regulatorje evropske in domače proizvodnje. Izbrali smo le tiste modele, ki najbolj ustrezajo manjšim solarnim sistemom za plovila, avtodome, kamp prikolice in manjše počitniške hišice. Že na slovenskem trgu opažamo, da tudi skoraj dvakrat dražji regulatorji po načinu delovanja močno zaostajajo za našo ponudbo.
Analogne in PWM regulatorje (to so tisti najcenejši) smo umaknili iz naše ponudbe, kajti že z vidika ohranjanja akumulatorjev v top kondiciji za čim daljšo življensko dobo to ne bi bilo ekološko niti gospodarno.

Glej cenike Energija na plovilu ceniki>>


Profesionalni MPPT solarni regulator MPPT100 10-30V/12V 12A domače proizvodnje izjemno primeren za plovila in avtodome.

Opis
Fotovoltaični panel je vir napetosti, ki močno spreminja svoje lastnosti v odvisnosti od svetlobe, zunaje temperature in tudi od električne obremenitve. Kot samostojna enota je fotovoltaični panel praktično neuporaben ali pa le pogojno uporaben le v določenih primerih, zato slednji potrebuje vmesni člen. Ta vmesni člen je fotovoltaični regulator. Fotovoltaični regulator deluje kot vmesni člen med panelom in baterijo, skrbi za optimalno polnjenje baterije, obenem pa iz fotopanela potegne največ razpoložljive moči v danem trenutku. Drugače izraženo, regulator skrbi za impedančno prilagoditev med panelom in baterijo oz. išče optimalno razmerje med tokom in napetostjo na panelu, kjer je moč največja v danem trenutku (Maximum Point Power Tracking). Kot rečeno se ta točka največje moči ves čas spreminja in je odvisna od mnogih dejavnikov, še najbolj pa seveda od stopnje osvetlitve sončnega panela. V praksi se je izkazalo, da je z MPPT regulatorjem izkoristek  solarnega panela cca 30% višjikot s klasičnim PWM regulatorjem. Poleg tega regulator MPPT skrbi, da ob dolgih sončnih obdobjih in majhni porabi na bateriji ne pride do neželenih učinkov prepolnjenosti baterije in s tem  do njenega poškodovanja ali celo uničenja.

Fotovoltaični regulator je namenjen napajanju 12V sistemov z svinčevo baterijo, kapacitete najmanj 12V/25Ah in fotopanelom, pri katerem napetost odprtih sponk ne preseže 30V. Namenjen je manjšim sistemom za počitniške hiše, avtodom, plovilo, razsvetljava vrtov in poti, za napajanje prometnih znakov in podobno. Regulator ima poleg glavnega izhoda za porabnike tudi dva dodatna izhoda, eden je dnevni, drugi pa nočni, za potrebe npr. nočne protivlomne razvetljave vrta, dvorišča, poti ali kakega drugega objekta.

Tehnični podatki:
- tip:   MPPT100 10..30V/12V 12A
-  Vhodna napetost (napetost foto panela);   10..30V
- delovanje modulacije:   9V < Ufp < 33V
- Lastna poraba krmilne elektronike (če ni sončne energije):   30mA
- Max izhodni tok (tok v baterijo):   12A (omejen v napravi)
- Izhodna moč;   150W
- Tip baterije:   12V 24Ah min , svinčena
- vklop in izklop izhoda Load 1:   s tipko
- Load 1 max tok:   15A (varovalka)
- Load 2 se samodejno vklopi, ko ni svetlobe na FP,  max 6A (elektronsko zaščiten)
- Load 3 se samodejno vklopi ob svetlobi na FP,  max 6A (elektronsko zaščiten)
- varovalka 15A na izhodu BATT:   v notranjosti naprave
- Prikaz vrednosti:   LCD zaslon 2x16 znakov
- Izkoristek delovanja:   95%
- Temperaturna zasčita – izklop pri:  90°C
- Priporočena priključna moč FP:   80...250W
- Masa:   700g
- Dimenzije:   š: 135mm v: 55mm d: 150mm
- elektronska zaščita proti napačnem priklopu baterije:   da
- Princip iskanja max moči:   MPPT, modificirana perturbacija in opazovanje(MP&O)
- zaščita proti prahu in vlagi:   IP20

Glej cenik energija na plovilu...

 

Odgovori na najbolj pogosta vprašanja.

Koliko ločenih akumulatorjev lahko polnim s takim MPPT regulatorjem ?
Za dopolnjevanje startnih (bow thruster) akumulatorjev in ostalih akumulatorjev ne potrebujete posebnega dodatnega regulatorja. V ponudbi imamo enostavno vezje SOLAR/2xBAT, ki poskrbi da bo vaš startni akumulator ostal v odlični formi tudi preko daljšega obdobja.

Kolikšni polnilni tok lahko realno pričakuje od solarnega panela standardne velikosto 150x69cm?
Za primer naj navedem, da smo z monokristalnim panelom 168W, dobrim MMPT regulatorjem v jasnem in sončnem dnevu izmerili 12,1A polnilnega toka pri 13,8V, kar je izjemen rezultat, ki priča o kvaliteti panelov« nazaj