Easy Rescue in Easy OnePovpraševanje po izdelku

Email: info(a)harpoon.si
Tel.:   +386 1 562-23-23

Easy Rescue rešuje življenja na morju

Gre za popolno noviteto na področju reševanja življenj na morju, saj je to prvi osebni lokator, ki alarmira človeka v morju (MOB) s pomočjo sistema AIS. Ob ročnem proženju, vgrajen oddajnik posreduje alarm s pozicijo GPS, do razdalje 10nm (18,5km). Človeka v morju tako hipoma vidijo na zaslonu GPS ploterja vsa plovila v dosegu, ki imajo vgrajen AIS sprejemnik. Prikazani alarm s točno pozicijo omogoča tudi neizkušenim uporabnikom izredno enostavno, hitro in uspešno iskanje človeka v morju tudi v najslabših vremenskih razmerah. Iskanju in reševanju pa se lahko od sedaj dalje pristopi takoj, brez izgube dragocenega časa, kar izredno poveča možnosti preživetja tudi v ekstremnih razmerah.

AIS sistem je obvezen za profesionalna plovila, vse bolj pa postaja razširjen tudi na plovilih za prosti čas, zato bo prej ali slej postal nepogrešljiv del opreme tudi za priobalno plovbo. Za uporabo Easy Rescue ne potrebujete drugega kot vašo MMSI številko. Majhna dimenzija omogoča, da ga pripnemo na reševalni jopič, z vgrajeno baterijo pa deluje kar 4 dni.

Za solo jadralce je primernejši EPIRB, ki odda klic v sili skupaj s pozicijo preko satelita, vendar je treba vedeti, da bo takšno reševanje vzelo precej časa, zato je tudi reševalni splav del obvezne opreme za odprta morja.
Na vseh ostalih plovbah več članskih posadk pa je možno pristopiti iskanju in reševanju človeka v morju takoj, zato je Easy Rescue kot osebna zaščita, veliko primernejši in izredno pripomore k uspešnosti takojšnjega reševanja. Možnost preživetja se zelo zviša, predvsem v zelo slabih vremenskih pogojih, ko je vsaka druga oblika reševanja v dosti primerih prepozna.

rfd-surviva-35-davit-launch-liferaft-300x222.jpg

Easy Rescue mora biti pritrjen na reševalni jopič ali na reševalni obroč. V primeru padca človeka v morje brez reševalnega jopiča je potrebno takoj za njim vreči v vodo reševalni obroč na katerega je pritrjena plavajoča vrv, ponoči pa še lučka. Tako označimo mesto padca v vodo. Ponesrečenec se oprime obroča in lažje počaka na reševanje medtem, ko ostala posadka pospravi jadra in vžge motor. Zelo malo je potrebno in ob takem manevru, še posebej ponoči, ob zmanjšani vidljivosti in hudem morju, hitro izgubimo orientacijo. Easy Rescue je v tem primeru nepogrešljiv, saj brez njegovega signala po vsej verjetnosti človeka v morju ne boste našli.

Velika odlika Easy Rescua je, da za prikaz pozicije človeka v morju zadostuje že klasični chart ploter kakršnega najverjetneje uporabljate že sedaj. Pozicija človekav v morju pa je izrisana v obliki točke MOB (man over board) relativno na plovilo, kar omogoča izredno enostavno orientacijo in uspešno navigiranje do ponesrečenca. Če imate avtopilot pravilno nastavljen (opravljena vsaj linearizacija in heading offset) in povezan v sistem pa Vas lahko do ponesrečenca odpelje avtomatsko z preprostim ukazom GOTO MOB (na ploterju) > vklopi AP z "AUTO" > izberi - sledi "Track" > potrdi ponovno z "Track" - spustite krmilo, avtopilot bo peljal točno na točko.
Vse kar potrebujete je še AIS sprejemnik. Uporaba pa je brezplačna.

DUMP014.bmp

Alarmni signal Easy Rescue-a AIS sprejemnik prejme s pomočjo VHF antene, dekodira signal in takoj vklopi zvočni alarm, obenem pa posreduje na Vaš GPS chart ploter podatek za izris točke MOB na zaslonu. Alarmni poziv MOB prejmejo tudi vsa plovila v dosegu, ki imajo vgrajen AIS sprejemnik. Alarmni signal Easy Rescue-a sprejmejo obalne službe tudi na večjih razdaljah od 10nm, ker so njihove sprejemne antene postavljene na višjih točkah. Vsa plovila za profesionalno uporabo so z AIS sistemi že opremljena. Zadnje čase pa to postaja tudi standardni del opreme na plovilih za prosti čas, saj je cenovno primerljiv z klasično VHF in TV anteno skupaj.

Easy One
Majhen a izredno učinkovit reševalni sistem. Vtakne se ga lahko v cev samonapihljivih jopičev.
Easy One DSC je primernejši za skupinska križarjenja ARC raly in podobno saj lahko preko vgrajenega BT modula vnesete MMSI številke osmih plovil. Normalno je dovolj, da sporočilo dobi matično plovilo in plovila v dosegu AIS signala ki ga pošilja Easy One. EasyONE DSC alarm prvo plovilo v bližini ki sprejmne signal avtomatsko preko VHF DSC sistema pošlje tudi ostalim 8 plovilom ki so lahko izven dosega direktnega AIS signala saj je domet VHF poostaj veliko daljši. Pogoj je le ta daalarm prejme vsaj eno katerokoli plovilo z AIS sistemom ali VHF DSC.    več o tem...Easy Rescue, več o tem...
Za profesionalno uporabo. Ima večji domet in večjo baterijo.

easyRESCUE_04.png


Za cenik glej zavihek zgoraj ceniki.
 « nazaj